La Cobertoirada

Plantilla:Infotaula geografia políticaLa Cobertoirada
La Couvertoirade
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 54′ 46″ N, 3° 18′ 59″ E / 43.9128°N,3.3164°E / 43.9128; 3.3164
EstatFrança
Entitat territorial administrativaFrança Europea
RegióOccitània
DepartamentAvairon
Districtedistricte de Millau
CantóCantó de Nant Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població189 (2021) Modifica el valor a Wikidata (3,05 hab./km²)
Geografia
Superfície61,91 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud800 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal12230 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari

Lloc weblacouvertoirade.com Modifica el valor a Wikidata

La Cobertoirada (La Cobertoirada en occità,[1] La Couvertoirade en francès) és un municipi del departament francès de l'Avairon, a la regió d'Occitània. Es tracta d'un poble emmurallat, que gaudeix del reconeixement com un dels pobles més bonics de França, que havia estat comanda del Temple i més tard de l'orde de l'Hospital.

Quan hom arriba a La Cobertoirada, primer travessa el pla del Temple, l'aspecte boscós del qual ha desaparegut en part després de la concentració de terres. Era el graner de blat dels templers, terres riques agermanades amb els pedregosos camins per les ovelles. Hospitalet treu el nom de l'hospital creat el segle xii per Guisbert o Gausbert, comte de Millau; era etapa dels viatgers i dels peregrins que travessaven la serralada. Qualsevol que sigui el camí que hagi elegit per arribar a La Cobertoirada, l'efecte sempre serà sorprenent, quan es descobreix, amagades enmig de les roques, les torres i la muralla de la ciutat. S'hi entra obligatòriament per la porta principal, la porta d'amoun ('de dalt'); la porta d'abal ('de baix'), oberta en l'extrem oposat, no existeix des del 1912.

A La Cobertoirada, el nou poble es va desenvolupar al peu del castell reconstruït novament pels templers. La Cobertoirada es menciona des de mitjan segle xi. L'església de Saint Christol, que no és l'església actual, sinó un altre edifici situat a 800 metres a l'est del poble, és citada diverses vegades al llarg del segle xii. En aquesta època el poble, segurament molt espargit, devia agrupar-se al redós d'aquesta església, que depenia de l'abadia de Nant.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search